Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Στο βάθος της εικόνας πιθανολογείται ότι υπήρχε η μυστική δίοδος που επικοινωνούσε το ιερό με το σπήλαιο του ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ.











Τα κτίρια του Ιερού είναι κτισμένα πάνω σε δυο μικρά πλατώματα διαμορφωμένα στην πλαγιά του χαμηλού λόφου, που κατεβαίνει απότομα στη θάλασσα σχηματίζοντας το ακρωτήριο Χλόη. Από τη μεριά της ξηράς ο περίβολος του ιερού διατρέχει την κορυφογραμμή ενώ από τη μεριά της θάλασσας, ο χώρος του ιερού προστατεύεται από ισχυρά αναλήμματα.

Το βόρειο πλάτωμα, καταλαμβάνεται από τον χώρο τελετών των ελληνιστικών χρόνων. Πρόκειται για ένα πρόστυλο κτίριο με δώδεκα δωρικούς κίονες. Το τελεστήριο που χρονολογείται γύρω στο 200π.Χ. λεηλατήθηκε και κάηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους (2ο και 3ο αιώνα μ.Χ.), όταν η περιοχή εγκαταλείφθηκε και λειτούργησε ως λατομείο για την οικοδόμηση μεταγενέστερων κτιρίων.
Στο νότιο πλάτωμα, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, τελεστήριο των αρχαϊκών χρόνων, που αποτελείται από ένα κτίριο ορθογώνιας κάτοψης με κυκλική προεξοχή, που ήταν ένα είδος βωμού ή βήματος. Η μορφή του κτιρίου και τα ευρήματα εδραιώνουν την άποψη ότι αυτή είναι η αρχαιότερη φάση του τελεστηρίου, που οικοδομήθηκε πιθανότατα στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε το δεύτερο μισό του ίδιου αιώνα.
Στο νότιο πλάτωμα, η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως και υστερορωμαϊκό χώρο τελετουργιών που είναι θεμελιωμένος πάνω στον αρχαϊκό. Τα ερείπιά του αντιπροσωπεύουν την τελευταία περίοδο ύπαρξης του ιερού λατρείας των Καβείρων. Η ολοκληρωτική καταστροφή του οικοδομήματος και το οριστικό τέλος του ιερού, πιθανολογείται ότι ίσως οφείλονταν στην καταστροφική μανία των χριστιανών, στα τέλη του 3ου ή στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.
Οι τελετές λατρείας και μύησης διαρκούσαν εννέα μέρες. Κατά τη διάρκεια των τελετών έσβηναν όλες τις φωτιές στο νησί και έστελναν ένα πλοίο στη Δήλο, στο νησί του φωτοδότη Απόλλωνα, για να φέρει καινούριο φως. Η ζωή στο νησί μέχρι την έλευση του νέου φωτός σταματούσε. Όλοι περίμεναν να φτάσει το πλοίο με το καινούριο φως για να συνεχίσουν τη ζωή τους σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΒΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟ!!!